Chrupo Fitki

nasze marki

Chrupo Fitki

U osób z nietolerancją glutenu spożywanie tego składnika pokarmowego powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego, a w konsekwencji zmniejszone wchłanianie substancji odżywczych. Badania naukowe wykazują, że wiele osób nie jest świadomych, że u podłoża ich dolegliwości może leżeć brak tolerancji glutenu (szczególnie w przypadkach bez objawów klinicznych).

Ponieważ podczas stosowania diety bezglutenowej następuje większe wchłanianie przez jelita substancji odżywczych, dlatego lekarze zalecają często tę dietę w walce z grzybicą, przy alergiach czy w trakcie radioterapii.

Makaron marki SamMills dostępny jest w 7 typowych kształtach: spaghetti, świderki, rurka skośna, łazanka karbowana, kolanko i kwadraciki (op.500g). Z myślą o dzieciach producent proponuje serię makaronu bezglutenowego w kształcie alfabetu i kaczuszek (op.300g).

W 2015 roku producent rozszerzył swoją ofertę o serię makaronów z mąki kukurydzianej i komosy ryżowej – popularnej też pod nazwą Quinoa. Te makarony są dostępne w opakowaniach 250g, w trzech podstawowych kształtach: świder, spaghetti i rurka.

Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.

Kolejną propozycją firmy SamMills są makarony z mąki kukurydzianej i mąki ryżowej, w trzech popularnych kształtach: spaghetti, rurka i świder. Makaron ten jest bogaty w błonnik i witaminy, A, B i E. Zawiera też magnez i potas. Dodatek mąki ryżowej zapewnia mu także obecność skrobi. Jest lekkostrawny i delikatny w smaku.

Chrupiące Nachos z mąki kukurydzianej dostępne są w trzech smakach: z serem, z chili i z solą. Zawierają tylko 14% tłuszczu i są pieczone a nie smażone. Doskonale smakują z dodatkiem każdej salsy.