Menu

Oleje roślinne

Nasze marki:

Costa d'Oro

Basso

Fandler

Suriny

Rizi

Birnstingl

So Well

MiRa

Oleje podobnie jak oliwa mogą być tłoczone na zimno, lub wytwarzane z zastosowaniem procesu rafinacji. Popularne określenie “olej z pierwszego tłoczenia” może odnosić się zarówno do pierwszej jak i do drugiej grupy produktów.

Oleje tłoczone na zimno powstają w procesie obróbki mechanicznej w niskich temperaturach.

Rafinacja to proces, który stosuje się w celu nadania surowym olejom takich cech jak odpowiednia klarowność, zapach, smak i trwałość. W trakcie rafinacji metodą fizyczną lub chemiczną podgrzewa się olej do temperatury powyżej 200’C. Zastosowanie wysokiej temperatury podczas produkcji oleju odróżnia tą kategorię olejów od olejów tłoczonych na zimno.

Oleje roślinne oferowane przez Italmex:

  • Olej z pestek dyni pozyskiwany jest z pestek dyni w tradycyjnych prasach stemplowych, przy użyciu tylko niskich temperatur. Zawiera cenne dla organizmu pierwiastki jak m.in.: cynk, wapno, magnez, żelazo, selen, a także witaminy E, B1, B2. Około 80% kwasów tłuszczowych zawartych w oleju to kwasy nienasycone. Spożywanie tego oleju reguluje gospodarkę cholesterolu we krwi dzięki zawartości squalenu. Dzięki zawartości phytosterine korzystnie stymuluje funkcję gruczołu krokowego - prostaty. Olej z pesek z dyni ma wspaniały smak i jest lekkostrawny, dzieki czemu polecany jest szczególnie do różnego rodzaju sałatek. Smakosze polewają tym olejem lody waniliowe.
  • Olej z ryżu popularny i ceniony na całym Dalekim Wschodzie, ostatnio szybko zdobywa uznanie także w wielu krajach zachodnich. Olej z ryżu to jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. Posiada korzystny skład kwasów tłuszczowych i dużą zawartość naturalnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy E oraz gamma-oryzanolu. Olej ryżowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia /230'C/, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Ograniczone wnikanie do smażonych potraw czyni ten olej bardziej wydajnym, a smażone potrawy mniej kaloryczne. Łagodny smak oleju z ryżu, oraz niewielkie wchłanianie przez potrawy pozwala zachować ich naturalny smak. Olej z ryżu to olej wszechstronny w użyciu. Doskonały do smażenia, pieczenia oraz jako olej sałatkowy. Olej ten został doceniony przez wielu dietetyków i ekspertów kulinarnych, zyskując miano jednego z najbardziej wartościowych olejów.
  • Olej z pestek winogron otrzymywany jest poprzez proces tłoczenia pestek winogronowych pozostałych przy produykcji wina gronowego. Bardzo cenny pod względem zdrowotnym. Bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności w kwas linolowy, oraz witaminę E. Zastosowanie: idealny jako olej sałatkowy. Bardzo dobry także do wszelkiego rodzaju marynat. Wysoka temperatura dymienia /230'C/ powoduje, że jest znakomitym tłuszczem do smażenia i pieczenia.
  • Olej sojowy otrzymywany jest z nasion soi przez wytłaczanie. Olej sojowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, lecytynę i witaminy A, E i K. Jest bardzo ceniony w profilaktyce chorób miażdżycowych. Zastosowanie: uniwersalny. Najlepszy na zimno, stosowany również do smażenia.