Menu

Oliwa z oliwek

Nasi producenci:

Basso

Nefeli

nefeli logo

Divo

logo Divo

Od zamierzchłych czasów oliwa z oliwek stanowiła obok zbóż i winogron jeden z podstawowych składników wyżywienia ludności krajów śródziemnomorskich. Badania przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat dowodzą, że model odżywiania w tych regionach sprzyja zapobieganiu chorobom serca jak też szeregu rodzajom nowotworów.

Codzienne spożywanie oliwy zapewnia organizmowi odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnych tłuszczów nienasyconych. Zawarty w oliwie kwas oleinowy zapobiega arteriosklerozie. 

Wśród oliw możemy wyróżnić trzy podstawowe gatunki: 

  • oliwę I gatunku z włoską nazwaną Olio Extra Vergine di Oliva. Chatakteryzuje ją najwyższa jakość, uzyskiwana w procesie tłoczenia na zimno oraz zielonkawo-żółty kolor. Przeznaczona jest do spożycia na surowo. Z tłoczenia na zimno pochodzi również oliwa II Grezzo, która nie jest poddawana procesowi filtracji. Brak filtracji sprawia, że zachowuje ona znacznie więcej cennych dla organizmu składników naturalnych przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, zmniejszające ryzyko chorób serca, oraz opóźniające procesy starzenia się. Jej cechą charakterystyczną jest naturalna mętność i osad powstający na dnie butelki.
  • oliwę II gatunku - Olio di Oliva, która jest uzyskiwana podczas tłoczenia z zastosowaniem procesów termicznych, zawsze filtrowana, w barwie żółto-złocista. Może być spożywana na surowo, ale w kuchni śródzienmnomorskiej używa się jej głównie do smażenia i pieczenia.
  • oliwę III gatunku - Olio di Sansa e Oliva - uzyskuje się w procesie rafinacji tego co zostało z pierwszego i drugiego tłoczenia. Dla podniesienia jakości z zasady dodaje się do 20% oliwy Extra vergine. Stosuje się ją wyłącznie do smażenia i pieczenia.