Menu

Oliwki

Nasi producenci:

Jolca

Nefeli

nefeli logo

Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewach w basenie Morza Śródziemnego, osiągających wysokość około 10-20 metrów. Drzewko rośnie powoli, zaczyna owocować po ok. 10 latach, ale za to może żyć aż 2000 lat!

Oliwki zawierają około 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko 10% zebranych oliwek przeznacza się do bezpośredniego zjedzenia. Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim w fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Jedna mała oliwka (ok. 3g) to 3-4 kcal.

Zastosowanie oliwek:

  • Oliwki charakteryzują się ostrym, pikantnym smakiem. Mają one szerokie zastosowanie w kuchni wielu krajów europejskich, np.we Włoszech są ważnym składnikiem pizzy, w Hiszpanii - paelli z Walencji, a we Francji dodaje się je do potraw z sałaty.
  • Ponadto oliwki podawane są na przekąskę do aperitifów lub koktajli oraz jako smakowity dodatek do różnych dań z mięs, makaronu i ryżu.
  • Oliwki przeznaczone do bezpośredniego spożycia zrywa się z drzewa jeszcze niedojrzałe (są gorzkie), a następnie poddaje rozmaitym proceson, np. ługowania, fermentacji i utleniania. Podczas tych procesów oliwki nabierają "oliwkowej" lub fioletowo czarnej barwy oraz robią się bardziej łagodne w smaku. Oliwki można konserwować używając specjalnej solanki, oliwy, ziół i różnych substancji aromatycznych. Z Hiszpanii pochodzi pomysł nadziewania oliwek. Doskonałe są zielone nadziewane papryką, anchois, migdałami, serem pleśniowym, cytryną, szynką.
  • Według nowych badań amerykańskich, wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a zwłaszcza przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone (obok ostryg, homarów, otrąb pszennych). Są one bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszeniu wszelkich bólów. Można je polubić od razu, albo tak jak mawiają Grecy, żeby w pełni docenić ich smak należy zjeść co najmniej jedenaście sztuk, bo właśnie ta jedenasta ma przekonać nawet najbardziej wątpiących o wyjątkowości smaku.