Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewach w basenie Morza Śródziemnego, osiągających wysokość około 10-20 metrów. Drzewko rośnie powoli, zaczyna owocować po ok. 10 latach, ale za to może żyć aż 2000 lat!
Oliwki zawierają około 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko 10% zebranych oliwek przeznacza się do bezpośredniego zjedzenia. Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim w fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Jedna mała oliwka (ok. 3g) to 3-4 kcal.
W ofercie:
Oliwki marynowane w puszkach w porównaniu do oliwek marynowanych w szkle, czy plastikowych paczkach, charakteryzują się lepszą, bardziej pożądaną, zbitą konsystencją. Są też całkowicie odporne na szkodliwe dla oliwek i oliwy działanie promieni słonecznych.
W ofercie:
W ofercie:
Partnerzy Italmex to liderzy w swoich branżach, którzy dzielą naszą pasję do promowania zdrowej diety i stylu życia. Dzięki współpracy z renomowanymi producentami z Włoch, Hiszpanii, Gracji, Tajlandii czy Indii, Italmex gwarantuje wyjątkową jakość i autentyczność oferowanych produktów.