Menu

Produkty bezglutenowe

Nasi producenci:

SamMills

Chrupo Fitki

Makaron jest przeznaczony dla osób stosujących dietę bezglutenową oraz dla osób zdrowych. Spożywanie tego typu makaronu zapobiega postępowaniu celiakii oraz utrzymuje jelito cienkie w prawidłowym stanie, w związku z tym nie występują typowe dolegliwości. Poza tym makaron z kukurydzy polecany jest sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia, ponieważ łatwo się trawi i poprzez niezaleganie w jelitach poprawia wchłanianie witamin i składników mineralnych.

Makaron ten nie zawiera gliadyny, składnika glutenu, który wywołuje objawy celiakli.

  • Makaron kukurydziany jest wspaniałą alternatywą la makaronów z pszenicy. Może służyć jako dodatek do zup, sałatek, albo jako produkt zbożowy na obiad. Aby ułatwić konsumentowi identyfikację produktów bezglutenowych producenci takiej żywności umieszczają na swoich produktach specjalne oznaczenie. Jest to przekreślony kłos pszenicy. W przypadku chorych na celiakię, dieta bezglutenowa jest jedynym rozwiązaniem, zapewniającym organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Bardzo często lekarze zalecają tę dietę w walce z grzybicą, przy alergiach, w trakcie radioterapii w chorobach nowotworowych (następuje zwiększone wchłanianie substancji odżywczych) oraz wielu innych dolegliwościach.
  • Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu klientów, oferta makaronów bezglutenowych została rozszerzona o makarony z różnych odmian fasoli: soczewicy, ciecierzycy, zielonego groszku i czarnej fasoli.
  • Ostatnio producent makaronów bezglutenowych firma SAM MILLS dołączyła do swojej oferty makarony z kukurydzy BIO.