Menu

Ryby i owoce morza

Nasi producenci:

La Rossa

Francesco Moretti

W krajach śródziemnomorskich ryby i owoce morza stanowią jeden z głównych składników diety mieszkańców tego regionu. Prawdopodobnie odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii. Wśród pozostałości po zamierzchłych społecznościach epoki kamiennej archeologowie wciąż natrafiają na ślady, że jadano je jeszcze przed początkami rolnictwa.

Owoce morza (frutti di mare) to rozmaite zwierzęta morskie takie jak skorupiaki i mięczaki.

  • Do grupy skorupiaków należą: homary, langusty, kraby i krewetki. Wśród mięczaków możemy wyróżnić: ostrygi i inne małże, ślimaki oraz głowonogi: mątwy, kałamarnice, ośmiornice.
  • Mięso rybie i owoce morza są bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Zawierają wysokiej jakości białko, a także jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Skorupiaki i mięczaki są ponadto źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kobalaminy.
  • Ze względu na walory zdrowotne jak również na ich różnorodny, wyśmienity smak są codziennym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Żaden smakosz nie oprze się pokusie spróbowania krewetek, ośmiornicy, małży lub kalmarów, a mięso tuńczyka stanowi inspirację dla wielu kucharzy. Ryby i owoce morza podawane są nie tylko jako danie główne. Wiele wspaniałych sałatek i przystawek przyrządza się na bazie ryb i frutti di mare.