Menu

Grissitalia

nasze marki

Paluszki grissini to typowo włoska przekąska. Zaczęto je wypiekać w XVII wielku dla turyńskiej arystokracji.

Obecnie serwowane są we wszystkich włoskich pizzeriach i trattoriach. Grissini marki “Grissitalia” wypiekane są w Piemoncie, czyli w regionie, gdzie narodziła się tradycja spożywania tych pieczonych paluszków. Grissini stanowią doskonałe uzupełnienie wielu diet, ponieważ są lakkostrawne i niskokaloryczne. Klasyczne grissini produkowane są jedynie z mąki i oliwy. 

Paluszki grissini

Z biegiem lat włoscy piekarze zaczęli dodawać do tradycyjnego przepisu różne zioła, cebulę czy czosnek. I tak powstały paluszki o wspaniałych, śródziemnomorskich smakach.

Włosi chrupią te chlebowe długie paluszki w oczekiwaniu na główny posiłek lub jako oddzielną przekąskę (często z dodatkiem szynki parmeńskiej) do wyśmienitych win. Smakują też wspaniale moczone w oliwie i occie balsamicznym.

Grissini z różnymi sosami, serami czy szynką to także łatwy, a zarazem atrakcyjny sposób przyjmowania gości.