Włoskie makarony

Nasze marki

Włoskie makarony

W przepisach kulinarnych Apicjusza, słynnego smakosza Cesarstwa Rzymskiego, przeczytać można o lasagni złożonej z warstw cienkiego ciasta przekładanych warstwami mięsa lub ryby. O tym wspaniałym daniu pisał także Horacy w swoich satyrach. W jednym z opowiadań „Dekameronu” Boccaccia opisane są makarony ugotowane w rosole lub spoczywające pod stertą utartego sera.

 

Pierwsi na pomysł suszenia makaronu wpadli Arabowie, którzy podczas swoich kupieckich wędrówek nie mieli możliwości przyrządzania codziennie świeżego makaronu. Stąd suszony makaron dotarł do nadmorskich miast Italii. Pierwszy dokument, zawierający wzmiankę o maccheroni pochodzi z 1279 r. i został sporządzony w Genui. Najwięcej jednak makaronu produkowano i spożywano w Neapolu i na Sycylii. Od XVII wieku można już było kupować makaron na straganach.

Nasza oferta

Makarony klasyczne

Makarony klasyczne

We Włoszech oficjalnie znanych jest od 300 do 400 rodzajów makaronu, zróżnicowanych przede wszystkim pod względem kształtu. Choć tak naprawdę sami Włosi żartują, że rodzajów i kształtów makaronów jest tyle ile włoskich gospodyń. Pod względem wartości odżywczych makaron oprócz wysokiej zawartości węglowodanów jest również dobrym źródłem białka i minerałów. Szczególnie makarony rzemieślnicze, produkowane w mniejszych firmach i takie, które są suszone od 18 do 36 godzin są bogate w składniki odżywcze.

Nie ma takiego dnia dla Włocha, w którym zabrakłoby jego pasty (makaronu). Włosi spożywają ponad 300 różnych odmian makaronów, które klasyfikuje się ze względu na ich skład i kształt. Pszenicy o tzw. miękkim ziarnie (grano tenero) używa się zazwyczaj do wyrobu makaronów jajecznych, natomiast pszenica durum służy do produkcji wysokiej jakości makaronów suchych.

Kształt makaronu odgrywa główną rolę w harmonijnym łączeniu z różnymi sosami. W tradycyjnej klasyfikacji makarony dzielimy na długie i krótkie, oraz gładkie i prążkowane. Makarony długie łączy się z sosami płynnymi lub półpłynnymi, ze świeżych pomidorów, ryb lub owoców morza. W przeciwieństwie do długich makaronów, któtkie dobrze łączą się z sosami gęstymi i zawiesistymi, w skład których wchodzi mięso lub warzywa.

Ogromna różnorodność makaronów i łatwość ich przyrządzania sprawia, że stały się one popularne nie tylko we Włoszech, a ilość ich zwolenników rośnie z roku na rok.

Makarony kolorowe

Makarony z linii 6 smaków marki Carazita wytwarzane na matrycach z brązu aromatyzowane są wyłącznie przy użyciu naturalnych przypraw i warzyw dla zachowania autentyczności produktu, która zawsze była główną cechą produktów firmy Carazita.

Dla wzmocnienia aromatów i zachowania najwyższej jakości produktu, pasteryzację makaronu przeprowadza się w temperaturze 90°, a następnie suszy w niskich temperaturach.

Różne kształty i kolory makaronów z linii 6 smaków marki Carazita urozmaicą każdą domową spiżarnię i zamienią nudny posiłek w czystą przyjemność. Spróbuj i wybierz swojego faworyta!

Makarony duże formy

Delverde  to marka o ponad 50-letniej tradycji, która produkcję swoich makaronów opiera na tradycyjnych recepturach z rejonu Abruzzo w środkowych Włoszech.

Do produkcji makaronów Delverde  używa się wysokiej jakości semoliny o dużej zawartości białka, która pozwala aby pasta Delverde była zawsze „al dente” tak bardzo jak to tylko możliwe.

Ziarna pszenicy (100% durum)  nie są modyfikowane genetycznie, a wyprodukowany makaron ma certyfikat koszerności i potwierdzenie, że nie zawiera składników zwierzęcych, czyli jest przyjazny dla vegan.

W produkcji makaronów Delverde ważną rolę odgrywa woda, która pochodzi z samego serca pobliskiej góry, z głębokości 90 metrów i jest przenoszona w naturalnej temperaturze 8°C bezpośrednio do fabryki.

Makarony bezglutenowe

Makaron bezglutenowy SamMills dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. To najwyższej jakości makaron wyprodukowany w 100% z kukurydzy.

Posiada certyfikat bezglutenowy, czyli znak przekreślonego kłosa. Znak ten gwarantuje pewność, wiarygodność oraz bezpieczeństwo produktu. Posiada także znak koszerności, czyli produktu zgodnego z przepisami żydowskimi.

Makarony z dodatkami

W ofercie m.in.:

  • Makaron z atramentem z kałamarnicy Tagliolini al Nero di Seppia Carazita
  • Makaron Fettuccine z truflami 250 g Sacchi

Nasze marki

Partnerzy Italmex to liderzy w swoich branżach, którzy dzielą naszą pasję do promowania zdrowej diety i stylu życia. Dzięki współpracy z renomowanymi producentami z Włoch, Hiszpanii, Gracji, Tajlandii czy Indii, Italmex gwarantuje wyjątkową jakość i autentyczność oferowanych produktów.