U osób z nietolerancją glutenu spożywanie tego składnika pokarmowego powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego, a w konsekwencji zmniejszone wchłanianie substancji odżywczych. Badania naukowe wykazują, że wiele osób nie jest świadomych, że u podłoża ich dolegliwości może leżeć brak tolerancji glutenu (szczególnie w przypadkach bez objawów klinicznych).
Ponieważ podczas stosowania diety bezglutenowej następuje większe wchłanianie przez jelita substancji odżywczych, dlatego lekarze zalecają często tę dietę w walce z grzybicą, przy alergiach czy w trakcie radioterapii.
Makaron marki SamMills dostępny jest w 7 typowych kształtach: spaghetti, świderki, rurka skośna, łazanka karbowana, kolanko i kwadraciki (op.500g). Z myślą o dzieciach producent proponuje serię makaronu bezglutenowego w kształcie alfabetu i kaczuszek (op.300g).
W 2015 roku producent rozszerzył swoją ofertę o serię makaronów z mąki kukurydzianej i komosy ryżowej – popularnej też pod nazwą Quinoa. Te makarony są dostępne w opakowaniach 250g, w trzech podstawowych kształtach: świder, spaghetti i rurka.
Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.
Chrupiące Nachos z mąki kukurydzianej dostępne są w trzech smakach: z serem, z chili i z solą. Zawierają tylko 14% tłuszczu i są pieczone a nie smażone. Doskonale smakują z dodatkiem każdej salsy.