Home Aktualności Bez kategorii Nowość! Włoskie aromatyzowane oliwy z oliwek extra vergine Basso w 7 smakach!

Nowość! Włoskie aromatyzowane oliwy z oliwek extra vergine Basso w 7 smakach!

Miło nam poinformować, że oferta oliw włoskiej marki Basso poszerzyła się o oliwy extra virgin aromatyzowane o pojemności 250 ml.

Poniżej krótki opis aromatyzowanych oliw:

bazylia wzbogaca oliwę w nuty smakowo zapachowe, które doskonale reprezentują kuchnie włoską. Oliwa aromatyzowana bazylią polecana jest do prawie wszystkich potraw typowych dla słonecznej Italii.. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami, mozzarellą, pizzą, bruschettą i makaronem z dodatkiem pomidorów lub sosów pomidorowych.

rozmaryn to jeden z bardzo charakterystycznych krzewów śródziemnomorskich. Ostry, kamforowy zapach rozmarynu sprawia, że oliwa nim aromatyzowana jest doskonała do focacci czy pieczonych ziemniaków. To wyśmienity dodatek do grillowanych ryb i białego mięsa. Warto ja także łączyć z daniami na bazie ciecierzycy i roślin strączkowych.

oregano nadaje oliwie typowo śródziemnomorską nutę aromatyczną. Mocny, wyrazisty ziołowy smak i zapach jest idealny do pomidorów, cukinii, bakłażanów, papryki i serów. Sprawdza się także w przygotowywaniu dań z dziczyzny i ziemniaków.

– oliwa aromatyzowana cytryną jest niezastąpiona w przygotowywaniu dań na bazie ryb, zarówno smażonych, pieczonych i grillowanych. Jest także polecana do białych mies. Warto jej zawsze użyć do przygotowywania ziołowych marynat.

papryczka chili to przyprawa, która doskonale łączy się z niektórymi daniami kuchni włoskiej. Chili starannie dozowana wzbogaca swoją mocą aromat oliwy i nadaje jej ognistoczerwony kolor. Ostry smak tej oliwy doskonale komponuje się  z potrawami na bazie grillowanych warzyw, makaronu, dziczyzny czy pizzy. Można jej też dodać do zup rybnych czy z roślin strączkowych.

– oliwa aromatyzowana borowikami ma intensywny i niepowtarzalny smak, który przywołuje na myśl las i leśne wędrówki. Nawet niewielka ilość tej oliwy wystarczy do wzbogacenia smaku ziemniaków, bruschetty, makaronu z białymi sosami czy zup z roślin strączkowych. Oliwa o smaku borowików jest także polecana do kremowania risotto i przyprawiania sosów.

–  aromat białej trufli sprawia, że oliwa nią aromatyzowana charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, niepowtarzalnym smakiem i ostrym zapachem, typowym dla włoskiej ziemi i lasów. Ta oliwa znakomicie wzbogaca proste dania takie jak włoska pasta ( dania makaronowe) i risotto. Jest także doskonała do dań z surowego czerwonego mięsa, sadzonych jaj czy serowego fondue. Sprawdza się również jako dodatek do białej pizzy ( bez sosu pomidorowego) bruschetty czy ziemniaków.

Zapraszamy do zapoznania się z linią oliw smakowych marki Basso.

https://www.idelikatesy24.pl/pl/c/oliwy-z-oliwek-aromatyzowane/180