Le Pepe
Miło nam poinformować, że linia włoskich przetworów warzywnych LePepe powiększa się o kolejny produkt tej marki – LePepe Pasta z karczochów 190 g. Teraz w naszej ofercie są już dwa produkty, których głównym składnikiem są karczochy. LePepe karczochy z ziołami 180g przygotowanie są na sposób neapolitański, czyli w zalewie olejowo – octowej. Natomiast nasza pasta powstała po zmiksowaniu karczochów ( 57% ) z dodatkiem pistacji, oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i do smaku soli i soku z cytryny.
Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W związku z tym karczochy stanowią jeden z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie. Karczoch jest naturalnym lekiem który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu
w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Karczoch pomaga też usuwać toksyny z organizmu.
Te i wiele innych zalet karczochów jako pierwsi docenili mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, skąd karczochy pochodzą. Obecnie są znane i doceniane na całym świecie.
Zarówno karczochy jak i uzyskana z nich pasta mają szerokie zastosowanie w kuchni. Karczochy są doskonałym dodatkiem do pizzy i różnych sałat a pesto możemy serwować podobnie jak pesto z bazylii czy suszonych pomidorów. Może ono stanowić ważny składnik dań makaronowych lub być dodatkiem do warzywnych dipów, czy do pieczywa.