Divella ryż do risotto

Divella ryż do risotto

Divella ryż do risotto

Chcemy Państwu przedstawić linię ryżów do risotto znanej włoskiej marki DIVELLA w opakowaniach jednokilogramowych.

Risotto to włoskie danie, które jest szczególnie popularne w północnej części Włoch ale zdobyło sobie również smakoszy na całym świecie.

Ryż do risotto ma owalne, lekko przezroczyste ziarna, które w czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają one kleistej konsystencji. W środku ziarna znajduje się tzw. perła, która nigdy się nie rozgotowuje a wierzch ziarna pozostaje doskonale kremowy.

Włochy słyną z produkcji ryżu do risotto a ryż odmiany Arborio jest znany i popularny na całym świecie. Natomiast Włosi najczęściej przygotowują swoje ulubione risotto na bazie ryżu odmiany Carnaroli, który różni się od bardziej powszechnego ryżu Arborio tym, iż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszy środek ziarna i dłuższy kształt. Te właściwości powodują, że typowo włoskie risotto ma doskonale kremową konsystencję ale ziarna ryżu pozostają w środku zawsze mocno „al dente”. Natomiast ryż odmiany Ribe wydziela trochę mniej skrobi podczas gotowania, dzięki czemu jest ryżem bardzo uniwersalnym. Używany jest  zarówno do przygotowania risotto jak i jako składnik różnych sałatek i dań serwowanych na gorąco.

Zobacz inne aktualności

NOWOŚĆ w ofercie! Włoski olej z pistacji marki Basso!

Olej z pistacji w ponad połowie składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego skład chemiczny i wysoki punkt dymienia (205°C) czynią go dobrym wyborem do smażenia i pieczenia. Wytłaczany z kalifornijskich pistacji,...

Czytaj więcej >

NOWOŚĆ w ofercie! Włoski krem z octu balsamicznego z Modeny BIO marki Monari Federzoni!

Krem z octu balsamicznego BIO z Modeny polecany jest w szczególności do potraw mięsnych, w tym także pieczonych na ruszcie. Można bardzo ciekawie i elegancko ozdobić talerz i potrawę. Monari Federzoni to uznany...

Czytaj więcej >

NOWOŚĆ w ofercie! Włoska czarna fasola marki Metelliana!

Fasola czarna Metelliana to bogate źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika – tak potrzebnego w procesie trawienia. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację...

Czytaj więcej >