Divella ryż do risotto
Chcemy Państwu przedstawić linię ryżów do risotto znanej włoskiej marki DIVELLA w opakowaniach jednokilogramowych.
Risotto to włoskie danie, które jest szczególnie popularne w północnej części Włoch ale zdobyło sobie również smakoszy na całym świecie.
Ryż do risotto ma owalne, lekko przezroczyste ziarna, które w czasie gotowania wydzielają dużo skrobi, dzięki czemu nabierają one kleistej konsystencji. W środku ziarna znajduje się tzw. perła, która nigdy się nie rozgotowuje a wierzch ziarna pozostaje doskonale kremowy.
Włochy słyną z produkcji ryżu do risotto a ryż odmiany Arborio jest znany i popularny na całym świecie. Natomiast Włosi najczęściej przygotowują swoje ulubione risotto na bazie ryżu odmiany Carnaroli, który różni się od bardziej powszechnego ryżu Arborio tym, iż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszy środek ziarna i dłuższy kształt. Te właściwości powodują, że typowo włoskie risotto ma doskonale kremową konsystencję ale ziarna ryżu pozostają w środku zawsze mocno „al dente”. Natomiast ryż odmiany Ribe wydziela trochę mniej skrobi podczas gotowania, dzięki czemu jest ryżem bardzo uniwersalnym. Używany jest zarówno do przygotowania risotto jak i jako składnik różnych sałatek i dań serwowanych na gorąco.