Ocet winny powstaje w drodze fermentacji wina gronowego. Zawiera wartościowe składniki takie jak enzymy, aminokwasy, a także potas, fosfor i magnez. Dzięki temu korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i podnosi odporność organizmu w walce z infekcjami. Generalnie octy winne możemy podzielić na octy białe i octy czerwone.
Rodzaje octów:
Ocet biały stosujemy do przyrządzania sosów sałatkowych, marynowania warzyw i owoców.
Ocet czerwony używamy do przygotowania marynat, w których moczy się wołowinę, dziczyznę i jagnięcinę. Doskonały jest także do kapusty, barszczu i buraczków.
Równolegle funkcjonuje również kategoria octów smakowych, na przykład ocet winny ziołowy, malinowy itp.
Ocet balsamiczny to król wśród octów winnych. Szczególnie cenione są octy balsamiczne z Modeny. Ten wspaniały ocet ma zastosowanie przy grillowaniu mięs i warzyw, przyrządzaniu sałatek i dań gotowanych. To również świetny dodatek do deserów lodowych i owocowych.
Krem z octu balsamicznego jest połączeniem octu balsamicznego z przecierem z winogron w efekcie czego uzyskano wspaniały, niepowtarzalny smak, oraz gęstą, kremową konsystencję.
Musy winogronowe: z wasabi i imbirem / z papryką wędzoną i chili / z kurkumą i pieprzem
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie i na naszą politykę prywatności.ZgodaPolityka prywatności