Menu

Przetwory warzywne

Nasi producenci:

La Rossa

Metelliana

Le Pepe

Le Pepe

Jolca

Divella

Organic Foods

Russo

Delicias

Valle del Cliento

Bogactwo kuchni śródziemnomorskiej jest ogromne. Jej podstawę stanowi oliwa, oliwki i mnóstwo warzyw. Spożywane są na surowo, ugotowane, usmażone, lub pieczone. Mogą stanowić dodatek do dań głównych, lub być składnikiem wielu sałatek. Używane są również w przetworach i jako przyprawy. W diecie śródziemnomorskiej popularne jest miksowanie warzyw w celu stworzenia różnorodnych past.

Warzywa są bardzo ważnym składnikiem odżywczym człowieka – stanowią źródło wielu witamin, w tym witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Ze względu na warunki klimatyczne, kraje śródziemnomorskie, a w szczególności Włochy, obdarzone są ogromną obfitością przeróżnych gatunków warzyw.

Wśród warzywnych produktów diety śródziemnomorskiej ogromną popularnością cieszą się oliwki. Są popularne we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego ale ich największym producentem jest Hiszpania. Hiszpanie oferują głównie oliwki odmiany Manzanilla i Gordal de Sevilla natomiast oliwki odmiany Kalamata spotykamy przede wszystkim w Grecji. Oliwki mogą być produkowane zarówno z pestką jak i bez pestki. Oliwki bez pestki są często dodatkowo nadziewane papryką, czosnkiem, cytryną, serem pleśniowym, szynką parmeńską, tuńczykiem it.

Najpopularniejsze Śródziemnomorskie przetwory warzywne:

  • Najważniejszym włoskim warzywem są pomidory, a przyrządza się je na różne sposoby. Kuchnia włoska byłaby nie do pomyślenia bez swoich "złotych jabłek". Zagłębie uprawy pomidorów znajduje się na południu Włoch. To tu, w sycylijskim słońcu dojrzewają i suszą się pomidory, które później po zalaniu olejem stanowią doskonałą przystawkę ,lub dodatek do makaronów, pizzy czy kanapek. Produkt ten występuje pod nazwą pomodori secchi - czyli pomidory suszone. Tak przygotowane pomidory są podstawą do przyrządzenia red pesto, czyli pasty z suszonych pomidorów.
  • Wśród warzywnych produktów diety śródziemnomorskiej ogromną popularnością cieszą się oliwki. Są popularne we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego ale ich największym producentem jest Hiszpania. Hiszpanie oferują głównie oliwki odmiany Manzanilla i Gordal de Sevilla natomiast oliwki odmiany Kalamata spotykamy przede wszystkim w Grecji. Oliwki mogą być produkowane zarówno z pestką jak i bez pestki. Oliwki bez pestki są często dodatkowo nadziewane papryką, czosnkiem, cytryną, serem pleśniowym, szynką parmeńską, tuńczykiem it.
  • W celu skrócenia czasu przygotowywania potraw z pomidorów świeżych, we Włoszech rozwinięte jest na szeroką skalę przetwórstwo tego warzywa. Zakonserwowane w puszkach i słoikach pomidory pelati - czyli całe pomidory bez skórki, pomidory pokrojone w kostkę, czy też pomidory rozdrobnione dają nam możliwość cieszenia się ich smakiem przez cały rok.
  • "Królem" warzyw jest we Włoszech karczoch. Uprawiany jest głównie w rejonie Puglia i na Sycylii, gdyż wymaga wysokiej temperatury i słońca. Zbierany jest przed kwitnieniem, a składa się z korony kwitnącej i mięsistego dna kwiatowego, które stanowi część jadalną. Po ugotowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, poddany zostaje tradycyjnej Włoskiej formule przygotowania w zalewie z oleju roślinnego.
  • Z szerokiej gamy włoskich przetworów warzywnych na szczególną uwagę zasługują cebulki Borettane i cebulki Lampascioni. Według przepisów kuchni włoskiej cebulki te mogą być pieczone, grillowane lub marynowane. Są doskonałe jako dodatek do dań mięsnych lub mogą być podawane w formie oddzielnej przystawki. Kolejnym specjałem są popularne we Włoszech Chiodini - małe grzybki o delikatnym, wyśmienitym smaku. Przygotowywane są w zalewie z oleju słonecznikowego, jedynie z niewielką ilością octu winnego z dodatkiem pietruszki, czosnku i przypraw. Taki sposób marynowania sprawia, że mogą być spożywane także przez osoby, które ze względów zdrowotnych muszą wykluczyć ze swojej diety produkty zawierające zwykły ocet.
  • W diecie śródziemnomorskiej dużą wagę odgrywają warzywa strączkowe, które zawierają w sobie ogromne bogactwo wartości odżywczych. W grupie warzyw strączkowych ważne miejsce zajmują: soja, soczewica, ciecierzyca i różne odmiany fasoli, które są bogatym źródłem wysokowartościowego białka roślinnego oraz wielu cennych minerałów i witamin.
  • Charakterystyczną rośliną krajów basenu morza Śródziemnego są krzewy kaparowe, które były znane i cenion już przez starożytnych greków. Jadalną częścią tej rośliny są zarówno pąki kwiatowe - kapary jak i owoce. Kapary mają właściwości antyreumatyczne, poprawiają funkcjonowanie wątroby i ograniczają wzdęcia. Ze względu na swój ostry, lekko cierpki, odświeżający i pikantny smak dodawane są do dań mięsnych, rybnyvh, pizzy i różnych sosów.
  • Bardzo popularne warzywne przysmaki kuchni śródziemnomorskiej to także: pesto z bazylii, różne pasty warzywne (m.in. z oliwek), pieprz w zalewie z octu winnego, smażona papryka i wiele innych.